Friday, March 23, 2018

Its all about time

Hello!!

Anak 3...
Lain2 perangai...lain2 ragam... Kalau perangai dorang bersatu ko leh meletoppp!Hahaha...
Allah tu Maha Mengetahui...sebab tu dia dah atur life aku jadi macam ni...Anya dah besar..dah sekolah...perangai tak de la nak macam2 sangat...cuma masa untuk dia kene ada jugak yakni masa dia tengah buat homework...tengah nak buat revision masa nak exam...kemas bag sekolah..siap2 ke sekolah...Eventho dia dah 8yo..tapi masih kena pantau...

Ada orang kata aku overprotected bab anak...tapi bagi aku..bukan macam tu...cumanya..In life time..ko hanya ada 1 masa yang tak boleh diputar kembali..masa anak2 ko membesar ni...ko enjoy je life time apa yang ko rasa ko nak buat...Aku masih suap makan Si Anya ni...aku tau bab tu nampak manja..tapi dia bukannya tak reti guna tangan makan sendiri...guna fork,spoon and knife sendiri...pandai dah...cumanya kenapa bersuap? Tah la..sebab aku rasa momment tu takkan datang balik nanti..silap hari bulan bila dah tua anak kita suap kita pulak...ala..berapa lama je ko nak suap anak ko makan...1 hari nanti dia pun malu makan bersuap...so selagi tak malu ni la ko suap...sambil suap tu...psiko la sikit..hahahha...nanti Mommy sakit dah tua...Anya suap Mommy pulak...kita gilir2 la ok? She's ok with that.. Hopefullyy!!! hahhhaaha..takpe try je mana tau luck ko baik...Tapi budak besar ni..macam tu je la cara ko nak manja2 dengan dia...apa je lagi kadang2 aku mandikan jugak..kalau tak berejam dalam toilet tu...!

Noah pulak lain...dia baru masuk 3yo...masih tengah mengganassss....nak explore macam2...tapi dalam pada nak anak ko explore dunia dia..ko kene pantau jugak...maksud pantau disini masa dia main tu..kena la ingat kan dia...which toys anak nak main...lepas tak nak main put back the toys..and baru amik toys lain...itu cara aku...even masa dorang tengah main...and kita nak ajak kemana2...contoh ke dapur makan...makesure kemas dulu lepas tu turun makan...eventho anak2 sedara datang pun terpaksa follow rules aku...kaedah ni bagus sebenarnya...sentiasa bersedia..selagi tak kemas..ko jangan la turun makan...so far tak pernah lagi la tak nak turun makan hahhaa...

Noah quite manja...yela kecik lagi..so kadang2 bila time bagi susu kat adik dia..dia pun sebok la nak itu la nak ini la...normal la kena marah kan...sebab budak macam ni perlu attention...Jangan cakap budak la..kita yang tua ni pun kadang kalau husband bz..mesti nak attention dari dia kan?hehhe...ok simpan tepi citer tu...tapi lepas Audra dah tido...baru la aku spend time ...yakni quality time dengan Noah...supaya dia tak rasa terabai...Quality time kat sini haaa...ajak main dengan dia without pegang handphone...tipu la kalau aku cakap tak pernah tak pegang handphone masa dengan anak2...kita pun perlu ME TIME gak...hehehe...but seriously..memang aku tak pegang handphone bila dia tiba turn dia...so main2..sampai la time tido...tapi Noah senang..dia leh tido sendiri...susu pun kurang..sebab budak ni jenis makan banyak...

Audra...dah masuk 2 months semalam...Alhamdulillah..budak ni senang jaga jugak...selain nak susu and tido...dia tak de la merengek2 nak dukung semata2..penat weh kalau gitu...syukur sangat..That day aku kena travel ke Sungai Petani...kena la bawak si kecik ni...pun ok je..tapi yela baby newborn kan..mestila penat...but tak de merengek..tido all the time je dalam kereta..tu pun kalau lampu hijau la..lampu merah keta stop..dia pun jaga...PANDAI!!So time aku dengan Audra mesti la time menyusu..mostly memang dengan dia la sekarang ni..sebab kecik lagi kan...husband aku memang akan jaga time aku nak mandi and solat sahaja...tapi sebab budak ni baik..jadi lega la hahha..SENANG KEJE KO KAN YANG!?

So aku bukan la overprotected...sebenarnya aku lebihkan masa untuk jaga anak2...Apa aku buat untuk happy kan diri aku?SHOPEE lah apa lagi?!hahha ok la itu diantaranya...since aku dah boleh menjahit macam2...aku buat la apa aku suka...aku suka menjahit..aku rasa tu menurun dari arwah MAMA...aku amik tempahan jahit manik...Macam mana aku ada masa?dengan anak kecik?dia tido aku bantai la jahit..kan dah cakap Allah tu dah aturkan cantikkkk untuk tiap hambanya...ko usaha dan doa je la..aku selalu doa supaya dapat tolong suami kurangkan beban yang dia dah tanggung dari hasil aku shopping kat SHOPEE ritu...hahaha..semoga murah rezeki dia ...and mintak murah kan rezeki aku jugak...AMIN...

Okla..sebenarnya time tulis blog ni pun aku ada masa kan?eh eh..baby kan tido...yang lagi 2 orang dah gi main dengan cousin2 dia...Almaklum...serumah pula...so banyak la kawan dorang...pedehall...tu benefit la salah satu duduk serumah...yang lain pikir sendiri malas aku nak bagitau..hahah...kali ni betul2 OKLAH...ada time aku tulis la lagi...giccuu....

Love,
Amy



Wednesday, February 21, 2018

Pantang Wutt??

Salam...

Esok genap 30 hari anakanda Audra...30 hari gak la berpantang makan minum...So far tak langgar lagi apa2 pantang giccu....

Talk about pantang..let me tell you berpantang 3 kali dalam hidup ni...

My 1st pantang...2010

Anya lahir tak cukup bulan...but she's healthy...cuma dia ada prolonged jaundice...nak 2-3 weeks jugak la dok ulang alik checkup jaundice dia...yang paling tak best...bila kene amik urine kat perut..so my pantang banyak kat klinik and hospital...since this is my first pantang...jadik nya kelaut dalam jugak akhirnya...tapi masa ni muda lagi so energy banyak..takde hal...hanya pantang makan n minum...sebab bf..mengurut pun ada..

selepas 5 tahun....

2nd pantang...2015
Ingatkan nak berpantang dengan sempurna la konon...hahaha sekali sama je...keluar hospital..anak jaundice...check in balik hospital for another 2 days...hari ke 3 demam...sebab tired...nasib masa tu kat hospital...so adalah doc n nurse pantau...

Dapat balik rumah ingat nak sambung pantang betul2...tapi lain plak yang datang...dapat gatal2 1 badan...lepas delivery...orang cakap perubahan hormon...pergi plak checkup ke doc pakar KL...dengan socks2 tu gi jumpa doc...

Since 2 anak...nak menguruskan anak sorang lagi...pun dah stress...jadik pantang hanya makan n minum la...lepas settle jaundice Noah...baru la start mengurut...which is dah lambat jugak sbnrnya...tapi better late than never kan?perut pun berat lagi masa tu...stress sangat...

3rd pantang ...2018
Alhamdulillah makin bijak...hahaha...sebab dah leh agak anak akan dapat jaundice...mak dia prepare segalanya la...dari bengkung..pilis..param segala mak nenek dah beli sesiap bawak ke hospital...bangga giler ok..sebab preparation maha dasyat hahaha...

Day 3...check jaundice baby tapi tak tinggi...dalam 3 kali check je...jaundice turun...no need checkin hospital...lega giler...bengkung pakai sokmo...so nak jalan laju sket...eksyen la kali ni..hahaha...makan minum pantang macam biasa...sebab kali ni..my Aunty yang tengok2 kan..since Mil gi holiday kat Finland..

Lepas seminggu tak booking any tukang urut...a day before nak urut ..malam tu carik kt ig je...ada plak slot kosong utk 3 days...memang rezeki la orang kata...So berurut la 3 hari tu..barula badan rasa sedap sket...

Tapi memandangkan dah 3 anak...dia nya rasukan tu bertambahlah...hahhaa..mana nak tengok homework Anya...nak layan main2 si Noah...and nak bf si Audra..kadang datang serentak tu bahaya...so kene la bagi2 anak kat husband...since aku jenis tak suka maid jaga anak...aku suruh je dorang settle kan bab makan kami...yang lain aku buat sendirik...sebab kalau bagi anak kat dorang..tah hape2 jadiknya...silap2 esok cakap Indon..hahhaa..parah!

So pantang aku hanya sekadar makan n minum je...itu pn hanya tak makan benda pedas n sejuk...yang rasa2 badan tak kuat makan benda berangin jangan la try...so far badan aku ok...

Kalau tak cukuo tido malam...tido la siang nya..masa bby tgh tido...tapi kes aku...tak leh tido gak...sebab Noah nak kene tengok..kang kesian plak terabai...tapi kalau husband ada kat rumah ko tido la...pepandai la curik masa..abaikan orang yang cakap ko asik tido jek...sebab dorang tak jaga anak ko...dan tak berjaga malam pun...so lantak pi...

Kalau ada anak kecik lain...baby tu lepas bf bagi la kat orang lain tlg pegang kejap...so ko ada time kat anak2 lain...jangan la abaikan anak2 lain..yang masih perlukan perhatian kita as a mom...ok?aku pantang lepas 2 weeks...aku dh slow2 turun dapur buat makanan fav anak2..kesian dorg...dah la tak leh keluar...sebab Mommy pantang..so tu jela nak bg anak2 lain happy...

Husband aku jenih suka beli coklat n toys..so dia bawak la budak2 gi Alamanda...ada toys r us...dekat pun takpe..budak bukan paham pjn..janji dapat makan..dapat toys diam la kejap...

Apa lagi eh? Kalau boleh jangan stress2...takut meroyan plak..ko hadap jela pantang tu mcm time ko rehat...kalau tak boleh belah dengan pantang2 org tua..ko buat jela apa ko suka...buat pe ko nak struggle berpantang kalau ko tak happy?seksa diri nama dia..

Kalau orang cakap..ehh pantang la...sakit dia bukan sekarang...nanti2 datang la sakit badan tu...ehh takpe..tu badan ko...ko je tau camne kuat tak kuat badan sendiri...makan benda2 healthy...so takde la sakit..pantang 44days??so hari 45 boleh makan suka hati la?hmm tak yah la ikut sangat...kan lagi elok jaga makan minum ni selamanya..bukan 44 hari je...paham tak maksud aku? nama je pantang...sbnrnya routine dia biasa jek...amalkan benda2 sihat je...week 6 ko dah leh exercise balik...slow2..ok?

Dalam pada masa nak baik tu kita bukan kene tido je...kene jalan2 jugak bagi darah ni berjalan ...baru la cepat sihat...

Aku kene episiotomy...10 jahit...dalam 2 weeks Alhamdulillah dah kering luka..jahitan pun dah tanggal....takde la aku nak melasak..cuma boleh dah la buat kerja sket2...

Oklah itu je nak share...pendek kata..badan kita...kita jaga la...hanya kita je tau dan boleh rasa...Jangan stress masa pantang...buat jela apa ko suka...banyakkan membaca...kalau stress sangat pergi jumpa doc ko...tanya dia dari a to z apa yang boleh dan tak boleh buat...bek dengar cakap orang yang lebih berpengetahuan...at least ko tak de la rasa bersalah nanti...ok?

Love,
Amy

Tuesday, February 13, 2018

Its a girl

Salam...

Alhamdulillah...telah selamat melahirkan our 3rd baby...and its a girl!!

On 22nd January a day after we all buat family gathering my mum's side at my house...malam tu baru la nak tido lena...sebab penat seharian..gelak ketawa..penat makan!!hahaha...

Suddenly I dengar bunyi 'pop'...Ingatkan baby la tendang...so takpe..baring2 rasa macam air keluar..nak dijadikan cerita..pregnancy kali ni batuk non stop...kadang2 terkucil...haha...so confuse air apa la yang keluar..pergi toilet bersihkan...b4 nak buang air kecil..air tu keluar lagi...so aku rasa leaking la kot..takpe..tunggu kejap...2nd time rasa nak buang air...air tu keluar lagi...okla..terus gi siap..dah siap semua baru kejut husband..sebab dia pun penat hari gathering tu..

Nasib sempat checkup kat Andorra Hospital sekali..and dapat admission letter terus..supposed kene 2 kali checkup kalau nak bersalin kat situ...

Kami terus ke emergency...doc check..yes ada leaking...lagi best bukaan dah 4 cm ni puan!kita tolak gi LR terus ya..alamak!cpt nya...nasib baik la terfikir nak ke hospital..kalau lambat agak2...adehhh...

masuk ke LR masih takde sakit...tukar baju semua rest..baru sakit tu pelan2 datang...check2 dh 6cm...adoi lambatnya rasa ..sakit makin kerap dah...mintak gas..hospital tk provide plak!!so amik pain killer...boleh la dari takde...haha...sementara tu dah terasa sakit hujung2...doc pun datang..check again dh 10cm...boleh la push...b4 that dia soh daddy amik video..since aurat semua dia dh cover dah...hehe..

Payah gak kali ni..teran 3-4kali gak...keluar2 timbang 3.77kg...sempat gak aku tanya skali lagi...berapaa??? macam salah dengar plak rasa..sebab last checkup 3.2kg...

Daddy 1st experience potong tali pusat...lepas tu azan...and tahnik kan anak....ni doc ajar...seronoknya la...

lepas settle bersihkan baby semua...tolak masuk bilik...we all amik bilik single dapat la rest dengan selesa nya while baby letak kat nursery...mommy weng dgn pain killer ...tk leh nak pegang baby sgt...takut jatuh...

Food kat sini awesome!!sebab Chef Zubir from Laman Grill yang punya...jd steak2 tu mrmang sedap lah!..

The next day..boleh checkout dah...hahaa...hospital macam hotel...so sesuai la guna checkout..Alhamdulillah...syukur la dipermudahkan..dipercepatkan...semua dah diatur olehNya...anak pun kuning tak tinggi...tak mcm anak2 sebelum ni...no need checkin hospital again...untuk jaundice...Alhamdulillah...

Boleh berurut cepat...badan pun sihat cepat..lega la kali ni...

So thats all..oh ya..price untuk deliver kat Andorra Women Specialist ni..harga ptomo untill feb ni je...lepas ni tak pasti pulak berapa...boleh terus call.hospital untuk tanya...nurse and staff friendly!Insyallah...

Welcome baby girl! Audra Jameela



Love,
Amy

Monday, January 15, 2018

3rd pregnancy

Assalamualaikum...

Hello readers!!!
Nak masuk 37weeks dah esok..Alhamdulillah baby semua ok...cuma a lil bit bigger dari weeks dia...but tkpe Mommy memang kene diet...and Mommy usaha jugak la...hahaha...ingat senang ke???

Semua baby stuff dah ready...Insyallah...cuma tunggu masa je...harap2 keluar la cepat sikit dari Noah...ahhaha..kalau tk lagi besar baby kite...but doc expected 3.6kg...tah la..ku redhaa janji semua selamat...

Masih checkup di Columbia Hospital Puchong with Dr Raja...my all time fav doc of coz!

Anya dah masuk standard 2 this year...(2018) and sepet Mommy,Noah...nak masuk 3yo!!!alahaiii cepatnya besar...tak puas nak bela...but overall semua nya ok...Noah dah tkde tantrum...but dia memang sejenis manja...jadik hmm layankan...

Bout my pantang nanti...Insyallah aunty aku yang akan jaga...since my Pil akan ke Finland on February...hopefully baby kuning tk lama...haha confident baby kuning kan??tapi ye kot..sebab Anya and Noah dedua kenaa...tukang urut pun dah cari...cuma nak kena confirm again bila dah beranak nanti....

My 3rd pregnancy memang banyak belajar dari yang lepas2...contoh ritu tk de bengkung...kali ni bengkung dah get ready...milk booster takde...dah beli eh kali ni!!hahaha apa lagi...set lepas bersalin dah beli...sebab masa Noah lambat sangat tunggu kakak yang urut tu bawak..Noah plak kene jaundice...I kene stay hospital lain plak sampai demam2...sebab masih weak...but this time i dh prepare..so boleh bwk ke hospital terus hahaha...tkde la masuk2 angin badan sampai demam...

Socks comel2 dah beli...haha mrmang preparation kali ni bijak sket la..tq to Noah!huhu....cuma nak kene beli barang2 basah for my aunty nak masak lauk2 pantang je tinggal...tu later laa..ada lagi 3 weeks lagi...

Apa lagi eh..hospital bag dah pack...tinggal bawak masuk kereta je...itu je la kot...

Semoga yang membaca dapat la doakan aku dipermudahkan semuanya...dupdap2 rasa...macam tak pernah beranak plak! Confirm lain2 situation hahaha...

Tq to mamaxoxo...yang banyak bagi nasihat dan idea...

Love,
Amy

Friday, November 24, 2017

Its all about Noah

Salam...

Jarang2 nak berupdate pasal anak teruna yang satu ni...sebabnya dia tak banyak perangai pun..senang jaga dari baby...sampai la sekarang tak de la banyak songehnya...Tapi dalam 3-4 hari lepas Noah dah start menampakkan ciri2 tantrum....

I start google...Baca balik entry lama pasal anya masa age 2y ni...memang Anya pun dulu ada tantrum jugak..Tah la..benda ni buat me as a mum jadik sedih sangat...Maybe dia rasa insecure nak dapat adik...?but this week memang me and husband focus kat dia lebih..kesian Anya...kadang2 terpaksa suruh Anya ikut jr cakap Noah...

Dia bukan style baling2 barang...tapi more macam...bila kita suruh something dia tak nak buat...and bila kita buat sendiri...dia meragam nangis biar dia yang buat...

Im 29weeks pregnancy...
bila nak turun tangga...kalau kita lupa dia selalu pegang tepi dinding...dia suruh kita naik balik and do it again...paham tak??Im so tired...Ya Allah...dugaan apa plak si Noah bagi kali ni...Seriously...memang kene sabar banyak...tapi sometimes hilang jugak sabar ni...bila cakap elok2..dia tak dengar...i have to pujukkk him all the time...omg stress giler!!!dah la hormon Mommy tak stabil ni...hahaha

Jarang2 nak cubit or pok dia...sebab dia memang tak selalu timbulkan masalah mcm Anya kecik2 dulu hahaha...so once dia buat perangai tu...tercubit gak la...bersalahnya rasa...kadang2 terrrnangis sekali dengan dia...baby dalam perut mesti confuse..drama apa laa mak aku ni buat..?

Allahu...
Hari2 doa...rindunya Sepet Mommy ni...Mommy nak Noah yang dulu...yang manja..yang lembut...I just cant...ke atau aku je yang terasa lebih??haihhh tah la...Benda ni dah bincang banyak kali dengan Atim...kitorang pun sesama carik solution...

Aku tulis entry ni untuk reference akan datang...senang nak kenal pasti apa masalah anak2...sebabnya aku cari balik pasal Anya...so aku rasa entry macam nj penting..

Well...will update about my sepet boy again...hopefully tak lama la rajuk dia...tantrum dia...Kadang2 mintak kat Allah...cepat la masaa...cepat sket nak beranak...uwaaaa....

Okla..tq for reading...sesapa ada any suggestion or info bokeh la drop comment..
Sekadar nak melegakan perasaan mak2 ni...

Love,
Amy

Wednesday, November 22, 2017

Part 2 : October babies

Hello....

Mari kita khatam kan semua citer...tengah free nih..hahaha...

Since 30th October jatuh hari exam Anya...so tak dapat la kitorg buat birthday dia masa tu...2 weeks after baru dapat panggil kawan2 yang free..

We all plan 2-3 days before je...hahaha..biasa Daddy Anya memang macam ni perangai dia...

e-invitation : Me
Design : Husband
Tshirt : Husband
Skirt : Me
Cake : Me
Foods : Husband
Guest : Me and Husband
Balloons and decoration : Husband
Clown : Husband
Goodybag : Mil and Anya

Buat simple2 je and jemputan tak ramai 50pax only...jemputan more to kawan2 Anya...and close family je...









Ada games and magic show...clown kali ni pun best jugak!!!






Tq guys for coming!!!
Anya pun happy sangat...tq again...

Love,
Amy

Part 1 : October babies

Salam...

Well dalam usia yang sebegini...dan keadaan yang tak berapa mengizinkan..eventho baru 6 mnths pregnant...dah tak berapa nak larat berjalan dan segalanya...hahaha...

Im crying when Atim asked me to pack our stuff sebab nak bawak we all check in hotel...seriously???yess...serious!!sampai dia pun takut tak taj nak buat apa hahhaa...and he promised nak pack and unpack our stuff...so deal!

Pusing punya pusing kat KL tu..ni biasalah ni kalau dia nak buat surprise ke apa dia memang akan pusing2 KL dulu hahahhaa...sampai la ke destinasi...The St Regis KL..Our 3rd time here...yeay!

So macam biasa..naik atas...bukak pintu...SURPRISEEEEE!!!!! OMGGGG....Mama xoxo semua ada kat dalam tu...and start singing birthday song for me...hahaha...terkezuttt iolls ok...tak sangkanyaa...patut la Atim cuak aku tak nak gi hotel...haha






Tq guys...u made my day!!!
Tq husband...atas effort nak buat semua ni berjaya kumpul kawan2 I...hahaha...ada beberapa org je yang tak dapat join...but mostly cukup la..hihi

The best is...activity fot that day is...diorg dah booked makeup artist and we all semua dapat belajar makeup!yeayyy againnn...Tq Yayang...kawan2 I semua semakin jelita sekarang disebabkan u hahha..





anak2 pun happy sebab space besar...and mak2 tenang belajar makeup...alahaii...tq kwn2...tq anak2...and tq husband...sonok sangat birthday kali ni...

Love,
Amy