Wednesday, September 6, 2017

London : PART 2

Day 3 : Portabello Market & National History Museum

Lepas breakfast kat rumah...baru keluar berjalan...we went to Portabello Market...ni best!!!kalau kat Malaysia macam pasar malam gitu la...tapi foods dorang ni lain la sket...jual barang2...jual foods...souvenier macam2 la..Lagi best Halal food pun ada!






dari tak lapar...terus lapar la hahaha...
Weather best...sejuk je...eventho ada matahari...

Lepas tu...we went to Museum...actually ni request from Anya la...nak gi jugak2 museum ni...sebab dok tengok citer Night at the museum...ada rangka dinosour besar bergerak tu kan...haa..so kita bawak...

Admission FOC...cumanya nak beratur panjang sket lah..free la katakan...hehehe...ramai sangat org sebab masa pergi ni time school holiday kat sana...pepaham jela..






boleh bawak anak2 kat sini..museum ni besar..since bawak stroller nak berangkut2 payah...so tk pusing habis pun bahagian atas...pusing kat bawah2 jek...tu pun dah tak larat...

Since masih ada time lagi...kitorg soh Abang Nazri bawak gi Primark berdekatan...so masa ni la nak beli souvenier kat anak2 buah..bapak buah semua lah..sebab Primark takde kag Malaysia...cheap and quality...barang best2..cakap je apa saja semua ada..hahah..then lepas shopping baru la balik...terdampar la semua kat rumah sebab penat sangat...dinner pun kul 10malam...anak2 memang dah pengsan awal...hahha..Atim dinner 5pagi...sama dengan anak2..jetlag tak habis lagi...

Day 4 : Bicester Village (Outlet)

My 2nd time here...last time pergi barang2 best sangat...this time banyak dah habis stock...handbag2 pun tak berapa nak mengundang...so tak beli apa2 pun...cuma untuk anak2...and Atim jela..







Pret a Manger ni my all time fav...tomato soup dia macam kuah speghetti...yummeh sangat makan panas2 dengan weather sejuk gedik kat sana...ice cream memang wajib la...tak tau kenapa..hahaha...kat sini ramai Malaysian...shopping...too bad tak best sangat dah...hehe tapi sini banyak brand best...Gucci..Prada..D&G nyesal plak tak beli dress baby...sebab masa tu tak tau gender baby lagi...huhu...its a girl!!!yeayy...Insyallah semoga dipermudahkan...Amin...

Ok..sambung lagi part 3...

Love,
Amy

Monday, September 4, 2017

London : PART ONE

Salam...

Trip kali ni..unplanned!!! Around 4 days,Atim cakap jom gi London..tiket quite cheap! Dengan segera terpaksa bersedia fizikal dan mental sebab nak kene bawak anak2 sekali of coz..hehe dalam sehari dah siap packing...Actually Atim memang jenis payah nak plan..sebab kerja dia tak tentu...so kalau takat nak packing baju ke apa ke...memang dah terbiasa...kire dah master la..hahaha

So flight malam around 11pm...syukur la..so that anak2 boleh tido sepanjang journey 13hours +- tu...






Sampai Heathrow Airport London early in the morning...we all memang dah booked driver and transportation..Orang Melayu kita jugak its cost £300/day...which is...around RM1650 macam tu la..expensive...yess..kalau convert hahaha...tutup mata je la..sebab kita bawak parents in law...bawak anak2...so semua nak kene selesa..kang sakit2 badan plak macam mana nak jalan heheh...

Day 1 : Abang Nazri bawak mak beli barang2 basah and HALAL chicken at Tesco...and then we all pusing2 London dengan kereta je...sempat stop kat The Royal Albert Hall...but I tak turun..since Noah sleepy...



Sampai la petang...since dah bayar for 1 day kan...so guna sehabis baik lah..eventho penat...anak start nak meragam..baru la balik apartment...amik tru airbnb je..senang...boleh masak ada 2 bedrooms...





Ok kan?cantik...bersih...lengkap...Alhamdulillah...

Day 2 : Piccadilly & Harrods

Memang niat nak bawak anak seronok2 dulu...later baru mak pak eh hahaha...So Piccadilly ni my 2nd time...sini best sebab ada macam2 attraction untuk kids...ada performing street...macam2 lah..






Yes..yes...im expecting our 3rd baby here..so dalam pic kalau nampak gemok tu pepaham je la...haha..Masa pergi tu 15weeks +....ok later la citer...haha




Kat Harrods pun ada 1 level for kids...memang penuh toys sesaja lah...mak pak tak dan pun nak shopping apa2...melayan anak tak tau nak amik toys apa...pening gak camni...hehe..

So this entry for those yang nak ke London with kiddos...boleh la pergi kat tempat2 ni...next entry Amy sambung ASAP..okeh?

Love,
Amy

Wednesday, April 12, 2017

Result

Jengjengjeng....

What result??
Hahhaha..ok mak2 steady sket...I pun tak terkecuali merasa benda yang sama...excited..unsabar...mcm mana la agak ya result anak2 that day...Kemoonnnn..Its only Ujian kot...not the real exam!!but...but...yang paling tak diduga bila kita expect anak kita tak boleh buat...tapi result dia kemain lagi...

Anya punya result Alhamdulillah beh la dibanggakan..eventho it too early nak tgk perkembangan budak2 ni...but heyy oklaa...she can do it!!N Mommy sooo proud of you Anya...



Daddy cakap tak sesia Mommy bertukar menjadi sejenis jadian bila mengajar Anya kat rumah...hehehe nak tau kenapa we all proud giler dengan Anya..I will share woth u guys next entry Insyallah...penting!!memang penting...soon ya soon!

Alhamdulillah dia dapat 5A 1B...no.1 in class...no 23rd dalam semua student standard 1...hopefully she can maintain her result mcm ni pun dah ok...well me and husband tak letak high expectation to her...we know our daughter well...tapi nampaknya salah ye tanggapan parents mcm kami ni...syukur la...Mommy pn tk penah dapat no.1 in class hahhaha

Mommy harap Anya dapat buat yg lagi baik in future...ok?

Love,
Amy

Sunday, February 26, 2017

Lara Alana

Hello!

Okla nak sambung cerita dari birthday Noah tu...suppose kita nak buat majlis biasa2 kat rumah tapi since rumah digunakan for shooting iklan Johnsons n Johnsons...so we have to find another venue...

sedey tapi seronok jugak sebab talent for this iklan is Scha AlYahya and Lara Alana...hehehe







Lara is soooo friendly....main dengan Noah and Anya...okla..Scha and Awal pun ok..tak sombong..Last but not least...heheheh



ok...jangan marah..baju pun color sama...sempat jugak sembang2 dengan Tiar Zainal as makeup artist...nasib kenal...dah 7thn lepas pun...masa wedding dulu... 😊

okla..thats all

Love,
Amy

Tuesday, February 21, 2017

Noah's Shark doo doo birthday bash!

Salam everybody..

Last 17th February...is Noah 2nd birthday...ye pantas kan pembesaran anak2?hmm...so kita pun plan a week before..which is memula nak buat kat rumah..santai2...but suddenly ada benda yang tak mengizinkan kami buat kat rumah...sebab rumah kami kene guna untuk shooting iklan...so nak tak nak...kene la cari tempat lain....mak is pasghahhh...later kita citer psl ni...

The theme is my son fav...Shark theme...but nampak agak ganas...we all tukar sket to Beach party... 😍😍😎

Start from 3pm to 6pm..Alhamdulillah everythings went well..syukur...anak teruna pun tak de banyak masalah kecuali tired la hunung2 tu...dengan excited semua..hahahokla enjoy the pic..


Cake is from MJCakes


balloons decoration, clown and face painter im not really sure dr party planner mana...sebab all my husband yang arrange...tapi clown tu terbaik...friendly...and skill balloons dia walaweyyy...memang best...tak kedekut...thumbs up!


pic credit to imagebyajid our photographer...pic ni je ada ...yang lain belum dapat hehehe

my birthday boy

cousins and family

kecoh sket dengan anak2...heheh excited semuanya

Anya with her friends...anak2 blogger semuanya

and mama xoxo of course!!

around 6pm macam tu habis...tired..but im pretty sure Noah and Anya happy!...
tq for coming...tq for the present...minta maaf kalau ada yang terkurang...

Happy birthday lil son Audee Noah...Mommy doa setiap hari agar Noah berjaya dunia akhirat...jadi anak yang soleh dan berilmu...Insyallah...semoga doa Mommy diperkenankan olehNya...Amin...

Love,
Amy

Friday, February 10, 2017

Apa la nak jadi...

Hi everyone...Salam Jumaat....

Nak cerita pasal Anya ni...kat sekolah dia boleh dikira budak2 perempuan yang tak pakai tudung...one of them is my daughter lah.. But only on friday..since ada Tasmik, Ustazah asked her tu wear a hijab...so its fine with me and Anya too...

Hari lain...macam biasalah tak de la berhijab bertudung...but till 1 day ...Anya bagitau...ada 1 of her friend named N... keep asking Anya..Y u not wearing tudung? Kejap bukak..kejap pakai... (masa dengar ni I was likr...adoiiii ada jugak laaa bdk2 macam ni) ok and I keep listening to Anya...sesambil fikir apa reason nak bagi kat dia supaya dia ok...She looks not ok...Anya nampak marah..and keep repeating I dont like her Mommy!!

Lepas tu baru I tanya...dia tak nak kawan dengan Anya ke?yang buat Anya marah sangat ni?....She said No..kawan...tapi Anya rasa tak secure sebab best friend dia pun lately rapat dengan Si N ni tadi... Ok...
And N also keep asking Anya regadring her tudungg...like 100 times!! Maybe Anya rasa tak selesa la..sebab suddenly ada orang kacau hidup dia...thats life hahaha!! Now u will learn...

So..lepas fikir...apala nak jawap dengan budak ni supaya dia tak bergado and benci sesapa...I explain to her that...please tell N, you only have 1 tudung...once dah basuh..tak sempat kering and u dont have any other tudung to wear to school... ke ada lagi alasan paling simple yang boleh I buat??hadoiii mak pun stress la...macam nak amik SPM plak rase...

And a day after...Anya nak pakai tudung to school...untuk nak jaga hati N and her bestfriend jugak...takut best friend lariii hahaha... But dont judge me...I already explaim to her about aurat..solat etc...start from 7yo ni memang dah wajib belajar..tak buat boleh pukul tauuu..hehehe tapi tak nak la paksa2...Anya pernah je try pakai tudung masa kat BB dulu..but dekat sekolah dia buka sebab tak selesa and panas...rambut Anya jenis lebat...and cepat la berpeluh...I feel u Anya...

And apa yang buat me as her mom nak berblogging ni...which is...how u teach your daughter...the way u respect others...tapi yela kan...nama pun budak2....so I paham..kadang2 dah ajar pun sdn bhd jugak terkeluar dr mulut dia...budak2 sekarang kan bijak...hehehe..

oklah tu je nak citer...nanti ada lagi will update here...oh ya belanja 1 pic Anya...



till then

Love,
Amy

Thursday, January 5, 2017

Anya's first day

Salam..

Yes yes I know...mak-mak standard 1 is soooo nervous kan??me too!!!nampak macam tak...tapi kat dalam ni ..dupdapdupdap

Well...not like others...Im still ok on her first day school...making a new friend?Alaaa...shud be no prob to Anya...she is friendly...so me,Atim and Noah send jer to school...waiting her at the canteen...oh ya..Anya took her exam ...result?tah..belum tu lagi...

Today dah hari ketiga...
After this nak jumpa guru kelas dia...the worst is..Anya kurang faham bahasa Melayu...contoh when her techer ask her to bring kotak pensil...she was like err errr...BLURRR!! Cikgu pun guna la english jugak sometimes...sebab budak2 ni bukan semua dari tadika KEMAS etc...kesian anak aku hahaha...

Okla takpe pelan2 kayuh Anya...balik Mommybwill teach u KESUSASTERAAN MELAYU...hahaha...





Day 2....keep smiling princess!!



Alhamdulillah masih ok...and harap2 macam tu la till end of the year...hahahah...

Doa Mommy...Anya berjaya dunia akhirat...Insyallah...semoga semuanya dipermudahkan..lapang hati dan fikiran...semoga takde problem2 lain yang buat dia tak nak ke sekolah...Amin2...

Time flies...rasa baru semalam lahirkan dia...hari ni dah standard 1...haihhh...

Love,
Mommy